Aiud este un municipiu din județul Alba, vechi de mai bine de 700 de ani, care a fost un important centru cultural și etnic, de-a lungul istoriei Transilvaniei. Amplasat pe fosta așezare romană, Brucla, muncipiul Aiud este un loc care merită descoperit, deoarece clădirile, străzile și atmosfera din oraș sunt puternic impregnate cu fapte și povestiri istorice. Prima atestare documentară a orașului datează din 1293, la acea vreme populația era formată predominant din sași. Aiud a fost cel mai activ centru cultural și de învățământ al religiei calvine, din Transilvania.
Vă propunem 10 atracții din jurul orașului, pe care să le vizitați, atunci când petreceți un sejur La Balta Aiud.
- Muzeul de Științe ale Naturii
Muzeul de Științe ale Naturii din Aiud este cel mai vechi muzeu de profil din țară. Înființat în 1796, de către Benko Ferencz, muzeul deținea o colecțe impresionantă încă din 1720. Astăzi, se pot admira peste 52 de colecții (păsări, mamifere, vertebrate, botanică, etc.), împărțite pe patru săli. Vitrinele adăpostesc peste 30.000 de piese, unele autohtone, altele culese din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, astfel că exoticul și fantasticul sunt cuvintele de ordine, în timpul unei vizite aici.
2. Cetatea Colțești
Cetatea Colțești din Munții Trascău este poziționată pe Valea Aiudului, la 23 de kilometri de Aiud. Cunoscută şi sub numele de Cetatea Trascăului, este situată în judeţul Alba, la vest de satul Colţeşti, comuna Rîmetea. Accesul până în satul Colţeşti se face dinspre Turda sau dinspre Aiud, pe DJ 107M (Buru-Rîmetea-Vălişoara-Aiud), iar de aici, vă puteți bucura de o plimbare de 20 de minute, pe jos, în timp ce admirați peisajele fermecate.
3. Cheile Aiudului (Cheile Vălișoarei)
Cheile Aiudului, denumite și Cheile Vălișoarei sau Cheile Poieni, sunt situate pe teritoriul comunei Livezile, la o distanță de aproximativ 14 km de Aiud, 15 km de Buru, 35 km de Turda și 65 km de Cluj-Napoca. Aici, iubitorii de natură pot admira diverse specii rare de plante, protejate de lege, care se ascund printre pereții versanților. Cei mai curajoși dintre voi, care preferă activitățile extreme și care vor să simtă adrenalina, pot încerca alpinismul, zborul cu parapanta sau deltaplanul, echitaţia sau ciclismul, într-un peisaj care îți taie respirația.
4. Râpa Roșie din Sebeș
Râpa Roşie este o rezervaţie naturală, geologică, formată din argilă roşie, veche de 60 de milioane de ani. În arealul acesteia au fost descoperite fosile ale unor dinozauri. Mai este cunoscută și sub denumirea de „micul canion al României”, datorită argilei roșii, din care sunt formați pereții, cu înălțimi între 80-100 metri. Râpa Roșie a fost adesea comparata cu Marele Canion din Colorado, SUA, fiind singura rezervație de acest fel din țară. Accesul spre rezervaţie se face din oraşul Sebeş, pe drumul judeţean DJ106 spre comuna Daia Română.
5. Câmpia Libertății din Blaj
Câmpia Libertății nu este doar o simplă câmpie, ci reprezintă un loc valoros pentru unitatea țării noastre. Aici, pe o suprafață de 55.000 de m2 , sunt amplasate 26 de busturi din bronz a revoluționarilor din țările românești. Câmpia Libertății este locul în care, în 1848, românii au strigat la unison „Noi vrem să ne unim cu țara!”. În 2019, papa Francisc a vizitat Câmpia Libertății, în cadrul căreia a proclamat beatificarea a șapte episcopi.
6. Salina Turda
Dacă încă nu ai apucat să vizitezi Salina Turda, trebuie să știi că de La Balta Aiud până acolo, ai de parcurs doar 41 de km. Salina este unul dintre cele mai spectaculoase subterane de sare create de om și este recunoscută pe plan internațional pentru frumusețea și caracteristicile sale. Pe lângă asta, aerosolii salini sunt benefici pentru sănătatea căilor respiratorii – elimină toxinele, refac elasticitatea membranelor celulare şi reduc micro-organismele iritante. Ca un fapt interesant, sarea din Salina Turda ar putea ajunge pentru întreaga planetă, timp de 60 de ani, dacă ar fi cazul.
7. Cheile Turenilor
Iar dacă tot ai ajuns în Turda, merită să dai o șansă altei rezervații naturale: Cheile Turenilor. Pereții înalți de 150 m sunt decorați cu diferite forme carstice: cascade și peșteri. În Cheile Turenilor există 29 de peșteri, printre care Peștera cu Silex (64 m lungime), Peștera de sub grohotiș (27,5 m), Peștera Vulturilor, Șura Mică. Principalele atracții turistice sunt Colțul Câinilor și Stâna Crinilor. Există și un traseu ușor de parcurs, în 2-3 ore (tur-retur), care, cu siguranță te va face să apreciezi și mai mult natura și locurile verzi din țara noastră.
8. Cheile Turzii
Dacă te pasionează sporturile extreme, în Cheile Turzii poți încerca trasee de via ferrata, tiroliana sau te poți da cu parapanta. Cheile Turzii sunt formate din rocă calcaroasă, care s-a depus în urmă cu circa 150 de milioane de ani. Este o zonă care îți permite să te deconectezi, potrivită pentru cei mai experimentați și neexperimentați dintre voi. Noi recomandăm să o iei la pas, ca să descoperi minunățiile naturii și să ai o experiență completă.
9. Castrul roman
Tot în zona Turzii, poți să vizitezi și castrul roman. Acesta a fost construit în anul 168, când la conducerea Imperiului Roman era Marcus Aurelius. Reprezintă cel mai mare castru ridicat de către romani, din Dacia, și este un important monument istorico-arheologic pentru România. Este singurul castru de legiune, din Dacia, care nu este afectat de construcții și unde se pot face săpături arheologice, având statut de rezervație arheologică. Dacă ajungi acolo, imaginează-ți că ruinele pe care le vezi în fața ochilor, au adăpostit până la 5000 de soldați, în trecut.
10. Catedrala Greco-Catolică „Sfânta Treime” din Blaj
Un monument istoric impunător, cu o importanță majoră pentru România, este Catedrala Greco-Catolică „Sfânta Treime” din Blaj. O piesă deosebită a catredalei este iconostasul, care este considerat cel mai mare şi mai frumos dintre toate bisericile din România. Faimosul iconostas din lemn de tei a fost făurit într-un atelier din Târgu Mureș, meșterilor care au contribuit la construirea acestuia, le-a luat 16 ani să îl termine.
Acestea fiind spuse, îți urăm un sejur minunat, cu multe drumeții și vizite în locuri care să-ți readucă liniștea și să-ți umple sufletul de amintiri plăcute!